duminică, 15 iulie 2007

Trecutul omenirii – maimuta, viitorul – viermele.

Unii mai au pretentia sa sustina superioritatea omului! E de-a dreptul dezgustator! Cum sa afirmi ca omul e superior cand lui i se datoreaza Razboaiele Mondiale, Evul Mediu, nazismul, comunismul si atatea alte crime uriase sau marunte care deja trec neobservate? Oamenii care cred in ceva imi fac sila. De la ei provine tot raul. Pentru ca a crede in ceva in acceptia generala inseamna de fapt a face acel ceva in care crezi singura realitate demna de urmat. A crede in ceva e egoism pur. Singurii oameni demni de respect au actionat din disperare, nu din credinta.

Ma gandeam azi cum am putea clasifica oamenii, intr-un mod foarte general dar extrem de sugestiv. Si am ajuns la concluzia ca poti sa imparti toti oamenii care au trait, traiesc, si vor trai (ma rog, nu sunt sigur in ceea ce priveste trecutul, din ce punct al evolutiei speciei sunt relevante criteriile pe care le voi mentiona imediat) in doua categorii: oameni constienti si oameni care nu sunt constienti de propria existenta. Cei din prima categorie isi inteleg conditia, mintea lor este capabila sa accepte moartea. Sunt clar minoritari, indiferent de perioada istorica, iar din randul lor se ridica artistii, filosofii, oamenii de stiinta etc. etc. Nu este obligatoriu ca toti sa ajunga asa ceva, din contra, de cele mai multe ori esueaza lamentabil tocmai datorita intelegerii dramei existentei. Oamenii din a doua categorie sunt majoritatea, sunt cei care ii vezi peste tot, sunt masele, usor de manipulat, nu inteleg nimic din viata si din moarte. Sunt atasati de lucrurile materiale iar mintea lor are un coeficient foarte mic de abstractizare. Totusi, ei detin forta, ei fac istoria sa se miste. Din punct de vedere psihanalitic, ei refuleaza efectiv propria existenta, pentru ca nu sunt in stare sa o accepte, sa o suporte. Ea nu se mai manifesta decat prin intermediul unor simptome, pe care le putem vedea peste tot.

Toata teama, toata angoasa se poate reduce la teama de moarte. Adica, sa explic. Tuturor ne e frica de moarte. Multi insa nu sunt in stare sa gazduiasca aceasta teama printre gandurile lor constiente, atat de frumos aranjate si ordonate, si teama (pe care eu o numesc “pacatul stramosesc”, pentru ca sunt multe puncte comune cu legenda biblica) se refugiaza in inconstient. Asa ca se manifesta si ea cum poate. Crezi ca ti-e frica de examenul de bac dar asta nu e de fapt decat o forma ascunsa de exprimare a fricii de moarte, refulata intens in inconstient. Sunt foarte putine cazuri in care aceasta teama este pastrata intre gandurile constiente. Acestia sunt oamenii care vad dincolo de materie fara sa ameteasca, fara sa le fie frica de a reflecta la INEXISTENTA, la NEANT. Din randurile lor se aleg artistii , filosofii, oamenii de stiinta, etc. Atentie! Nu toti sunt artisti si filosofi, dar artistii si filosofii sunt clar oameni care nu isi refuleaza teama de moarte, sunt capabili sa o infrunte.

Dreptatea guverneaza timpul, ea va nivela totul, pana cand fiecare va ajunge unde merita. Nici macar Dumnezeu nu ar putea scapa descompunerii generale, care este de fapt Dreptatea…Chiar si descompunerea se va descompune, intr-un final, tragand chiar si umbrele dupa ea in Neant.


Un comentariu:

Lilu Munster spunea...

Am auzit (ştii tu la ce cursuri) că de fapt maimuţa a fost creată de om - de primele rase umane, cele mult mai avansate decat noi dpdv tehnologic, spiritual etc. - pentru a servi drept un fel de robot. Şi pe-atunci toate animalele erau roboţi, dar aveau darul de a vorbi şi îşi înţelegeau rolul. Şi prima rasa a fost una de hermafrodiiiţi :D (giăst uanted iu tu nău)